HR | EN
  • Medalja dodijeljena posadi broda "Carpathia"

    Medalja Carpathia, dodijeljena Hermanu Godleru, članu posade broda RMS Carpathia,
    1912. g.
    lijevana bronca,
    promjer: 2,5 cm
    graver: Digges & Clust
    Inv. oznaka: GMK-8570
  • Iz medija

  • Fotogalerija

Opis

Potonuće Titanica najpoznatija je pomorska tragedija suvremenog doba. „Tonemo velikom brzinom“- ova SOS poruka upućena s Titanica, stigla je u 00:25 sati 15. travnja 1912. godine na brod RMS Carpathia, 25 minuta nakon što je santa leda probila trup broda.

Carpathia se u tom trenutku nalazila 58 milja jugoistočno od Titanica i plovila je prema Rijeci. Kapetan Rostron je odmah zapovijedio najvećom brzinom smjer prema Titanicu. Na mjesto nesreće stigli su dva sata nakon što je brod potonuo.

Posada Carpathie spasila je 705 brodolomaca.

Kao znak zahvale za iskazanu hrabrost i humanost posada je odlikovana srebrenim peharom, a svaki član posade posebnom medaljom i novčanom nagradom. Sredstva za nagrade prikupili su preživjeli s Titanica. Medalje su im uručene u salonu broda 29. svibnja 1912. Među članovima posade broda Carpathia bio je i Karlovčanin Herman Godler. Služio je kao konobar i sa 17 godina bio je jedan od najmlađih članova posade. Cijeli život proveo je na moru. Prvi svjetski rat proveo je u ratnoj mornarici Austro–Ugarske, a zatim nastavio ploviti. Tek kada se razbolio od tuberkuloze vratio se u Karlovac gdje je i umro. Sahranjen je na groblju Dubovac u Karlovcu.

Medalja je asimetričnog ovalnog oblika. Nalazi se na vrpci od crvene svile protkane zlatnim nitima. Plitki reljef secesijskog dizajna na aversu predstavlja glavu Neptuna, u rimskoj mitologiji boga mora, u pratnji dvaju dupina koji ustima pridržavaju sidro. Duga stilizirana brada i dupini uokviruju Carpathiu oko koje su čamci za spašavanje, u pozadini su ledenjaci.

Na reversu medalje je tekst: “PRESENTED / TO THE / CAPTAIN / OFFICERS & CREW / OF / R.M.S. “CARPATHIA” / IN RECOGNITION OF GALLANT & / HEROIC SERVICES / FROM THE SURVIVORS / OF THE S.S. ”TITANIC” / APRIL 15TH 1912.” / DIGGES & CLUST / N.Y.

(Preživjeli s parobroda “Titanic” predaju kapetanu, časnicima i posadi Kraljevskog poštanskog broda “Carpathie” priznanje za srčanu i herojsku službu 15. travnja 1912. Digges & Clust. New York)