HR | EN
 • Miron Makanec: Most u Karlovcu

  Miron Makanec:
  Most u Karlovcu
  1939.
  ulje na platnu
  60,5 x 44,5 cm
  sign. d. l. Makanec 39.
  inv. oznaka: GMK-IKMP-7515 G
 • Iz medija

 • Video

 • Fotogalerija

Opis

Glavno obilježlje likovnom životu grada Karlovca između dva rata dalo je nekoliko gimnazijskih profesora, a značajno mjesto među njima pripada Mironu Makancu (1908. – 1991.) U Karlovcu je živio i radio od jeseni 1938. godine do proljeća 1941. godine, a kolege su mu bili slikari Ljudevit Šestić, Marijan Detoni i Stjepan Lahovsky (1941 – 1943).

Makančev interes za svakodnevni život grada vidljiv je i na ovoj slici karlovačkog nastanka. Prikazani kupski most pušten je u promet 9. ožujka 1885. godine, a srušen 6. svibnja 1945. godine prilikom povlačenja Nijemaca iz grada. Slika je nastala neposredno prije Drugog svjetskog rata, a jedna je od rijetkih iz Zbirke modernog i suvremenog slikarstva koja kao motiv koristi svakodnevni život grada Karlovca. Prikazan je desni i manji dio lijevog luka željeznog mosta i središnji nosač. Na mostu, rasterom željezne konstrukcije ritmiziran je vrlo živi promet pješaka i konjskih zaprega u grad i iz grada. Ljudi i konjske zaprege prepune plodova i druge robe naslikani su sumarno, sa crvenim i narančastim akcentima. Padina zelene banijanske obale proteže se od polovice visine slike s lijeva nadesno i iščezava u daljini iza okuke rijeke. Na obali je prikazan zemljani put, drveće i zgrade s dimnjacima. Vidljiva su tri industrijska dimnjaka- dva od toga aktivna koji svojim međuodnosom markiraju nevidljivi urbani prostor. Rijeka, njezin most i obala prikazani su na slici poput dinamičnog, užurbanog čvorišta.

Slika je kao nova akvizicija Gradskog muzeja Karlovac predstavljena u sklopu obilježavanja 240. obljetnice Gimnazije Karlovac.

Antonija Škrtić

Lit.

Katalog izložbe „Likovni spomenar“, izložba povodom obilježavanja 240. obljetnice Gimnazije Karlovac, Karlovac, 2007.