HR | EN

Povijest zgrade i muzeja

Od Inicijative za osnivanjem muzeja u Karlovcu javljaju se od kraja 19. stoljeća, no tek 18. prosinca 1904. godine Gradsko zastupstvo iznosi mišljenje o potrebi osnivanja muzeja i osigurava inicijalna sredstva od 500 kruna.

Nedostatna sredstva nisu dovela do pokretanja aktivnosti, te je tek 1911. godine osnovan Muzealni odbor sa zadaćom prikupljanja građe, čijem je smještaju trebala poslužiti jedna privremeno dodijeljena prostorija na drugom katu Gradske vijećnice. Aktivnosti na sakupljanju predmeta zamiru tijekom I. svjetskog rata i obnavljaju se tek nakon II. svjetskog rata, točnije 1952. godine kada se kao prva stručna osoba (kustos) zapošljava profesorica Ivana Vrbanić. Već iduće godine 1953.Muzeju je dodijeljen jedan od najstarijih sačuvanih objekata barokne stambene arhitekture tipa curiae iz prve polovine 17. st. koju je dao izgraditi karlovački general Vuk Krsto Frankopan u Zvijezdi, u kojoj je i danas sjedište Gradskog muzeja Karlovac.

Gradski muzej Karlovac se ubrzo i službeno spaja s Galerijom slika grada Karlovca osnovanom 12. srpnja 1945. godine kao prvom galerijskom ustanovom osnovanoj u Hrvatskoj nakon II. svjetskog rata i prvom aktivnom muzejsko-galerijskom institucijom grada Karlovca.


Foto: MediaExMachina