HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Na Starom gradu Dubovcu izložba „Arheologija iz zraka“

  Stari grad Dubovac 28.10.2021. – 06.02.2022.

  Na Starom gradu Dubovcu izložba „Arheologija iz zraka“

  Na Starom gradu Dubovcu 28. 10. 2021. otvorena je gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Arheologija iz zraka“. Izložba posjetiteljima pruža mogućnost da arheološke lokalitete iz različitih regija Hrvatske dožive iz drugačije perspektive. Glavni fokus izložbe stavljen je na same fotografije, dok su arheološki podaci o lokalitetima svedeni na minimum.

  Zračna fotografija i arheologija imaju dugu zajedničku povijest. Već početkom 20. stoljeća iz balona su snimljene prve zračne fotografije i to, Stonehengea i Rimskog foruma. Tijekom stoljeća za snimanje zračnih fotografija korištena su različita pomagala poput ljestvi, servisnih vozila i balona.

  Zračne fotografije korištene su za prezentaciju i dokumentiranje arheoloških lokaliteta, a s vremenom se razvila i nova grana arheologije, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti unutar krajolika. Napretkom tehnologije i komercijalizacijom bespilotnih letjelica proces dokumentiranja arheoloških lokaliteta iz zraka postao je lakši i brži.

  Autori izložbe „Arheologija iz zraka“ su Jacquelin Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a kustosica gostovanja Iva Alibašić iz Gradskog muzeja Karlovac.

  Izložba ostaje otvorena do 6. 2. 2022., a može se razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.