HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena samostalna izložba slikara Zoltana Novaka „Srce tame“

    13.10.2021. – 05.12.2021.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena samostalna izložba slikara Zoltana Novaka „Srce tame“

Samostalna izložba slikarskih radova jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije – Zoltana Novaka otvorena je 13. listopada 2021. u karlovačkoj Galeriji „Vjekoslav Karas“. Izložba naslova „Srce tame“ nastala je u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac - Antonije Škrtić, a ostaje otvorena do 5. prosinca 2021.

Novakovo slikarstvo je iskreno i uvjerljivo, za njega osobno neophodno, promatraču otvara prostor obojen utjehom. Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe.

U svom slikarskom opusu Zoltan Novak kretao se kroz žestoku izmjenu tonaliteta boje i istraživanje mogućnosti materije, u tome razvoju važnu ulogu uvijek je igrao prikaz ljudskog lika koji se iz jednog slikarskog ciklusa u drugi više ili manje mijenjao, dok je komuniciranje tema, koje ga preokupiraju, uvijek ostalo vezano uz smisao djela. Na 53. venecijanskom bijenalu 2009. godine Zoltan Novak, uz Nikolu Koydla i Matka Vekića, predstavlja Hrvatsku ciklusom slika duboko autobiografskih i subjektivnih tema otuđenosti i prokletstva grada, prolaznosti, ljubavi i slikarstva.

Slike koje su Karlovčanima predstavljene na izložbi recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo neke slike koje publika može razgledati, poput slike „Srce tame“, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film „Apokalipsa danas“. Izdvajamo i kompoziciju „Nepomirljivi“, koja evocira antivestern Clinta Eastwooda, a koji predstavlja neumoljivost nasilja koje samo sebe hrani i preuzima sudbine i živote prema principu domino efekta usprkos namjerama iskupljenja, oprosta i milosrđa.

Izložena djela pružaju uvid u likovna istraživanja i bogatstvo sadržaja kojima se Zoltan Novak bavi oduševljeno slikajući u svojem ateljeu. U iščekivanju sljedeće velike tematske izložbe nekoliko nedavno nastalih djela predstavljenih u Galeriji „Vjekoslav Karas“ pruža dragocjenu mogućnost spoznaje o tome koliko je za autentičnog umjetnika bitna veza između umjetničkog izražavanja i života koji živi i iskreno dijeli sa svima svojima.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera. Osim kataloga izložbe, za potrebe grupnih posjeta srednjoškolaca priređen je edukativni radni listić. Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac.

FOTO: Goran Vranić

Radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“

uto, čet: 8.00 – 16.00

sri: 8.00 – 19.00

pet: 8.00 – 19.00

sub: 10.00 – 16.00

ned: 10.00 – 12.00